Verhalen van o.a. Toos Trommelen,
Maria Maas en Ger Sprenkels


Van de 50 jaar dat de Heuvel bestaat heb ik er 48 van doorgebracht in onze buurt. Vanuit de Generaal van Hamsingel, waar ik met mijn gezin van man 3 kinderen en niet te vergeten opa, in een 3 kamer woning woonde, waande ik me op paleis Soestdijk toen ik onze nieuwe woning in de v.Oldenbarneveldtstraat betrok. Een fatsoenlijke huiskamer een keuken en voldoende slaapkamers voor ons allemaal. En wat te denken van een badkamer zodat we onze wekelijkse wasbeurt in een zinkenteil, konden vervangen door het nemen van een douche op elk gewenst moment, wat een luxe !!!!
Het bezit van een tuin maakte bet feest kompleet.

Na enige tijd gewoon bezig geweest te zijn met m'n gezin belandde ik al snel in het verenigingswerk.
Kort na de totstandkoming van bet gemeenschaphuis De Vlieren, begonnen we op de woensdagmiddagen activiteiten te ontplooien voor de jeugd. Filmdraaien (uiteraard nog zwart-wit) en teken- en kleurwedstrijden werden druk bezocht.
Hel te voet naar Concordia gaan met een groep kinderen om daar film te gaan kijken waren hachelijke ondernemingen.
Hoe hou je immers met 3 volwassen mensen een groep van 25 uitgelaten kinderen van tussen de 6 en 12 jaar enigsim in bet gareel. Ik kan u zeggen; "met harde hand"!
Ondanks dat je streng moest zijn, waren deze wandelingen hardtstikkeleuk. In de rij zingend en dollend door de stad, was je een bezienswaardigheid voor de voorbijgangers.

Verder is daar nog het meest markante punt in de Heuvel; de kerk. Vele uren hebben we met dhr. Ambachts de koster en mevr. de Veth besteed aan het opruimen en schoonhouden van de kerk.
Soms leek het erop alsof Iedereen zijn papiertjes uit verveling in duizend stukjes had zitten scheuren tijdens de mis.
Nog steeds maken we de kerk schoon, maar de papiersnippers zijn samen met de mensen uit de kerk verdwenen. Soms denk ik wel eens, ik zou willen dat ik weer snippers moest opruimen, maar dat is helaas verleden tijd.

Toos Trommelen

Slot Kinderboekenweekfeest Boekenhelden kwamen in,De Vlieren" tot leven

...vijftigjaar geleden kwamen wij 'ouders en kinderen' bijna in het nieuwe Heuvelkwartier te wonen. Het werd de Zandberg, maar als kind had ik er wel schoolvriendinnen wonen waarmee ik samen de activiteiten in de Heuvel beleefde. Carnavalsfeesten in de Kleiberg en zoals op de foto het kinderboekenfeest in de Vlieren van nu al weer 35 jaar geleden. Zouden de andere kinderen van de foto ook nog in de Heuvel wonen?

Maria Maas

...toen ik in 1978 mijn onderwijzersdiploma behaalde werd ik benaderd door de toenmalige pastor Van Hooydonk. Hij vroeg mij of ik misschien interesse had om vrijwilligerswerk te doen bij Werkgroep De Heuvel.
Dit was/is een jeugdkomitee.
De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik niet overliep van enthousiasme en wel om de reden dat ik eigenlijk nog nooit van deze vrijwilligersgroep gehoord had.
Het enige wat ik mij toen kon herinneren was dat ik als kind in de jaren zestig wel eens met carnaval naar het Babybal was geweest in de Vlieren.
Toch viel er in september 1978 een uitnodiging in de brievenbus om een vergadering bij te wonen van Werkgroep De Heuvel Uit fatsoen heb ik de uitnodiging aanvaard. Nu 21 jaar later vergaderen we nog steeds met een groep enthousiaste vrijwilligers en ook het Babybal bestaat nog steeds.

Wie ik ben?

Ger Sprenkels
Voorzitter/penningmeester Werkgroep De Heuvel