Waar blijft de tijd!!!!!

De eerste nationale jeugdvierdaagse in Breda


Het is alweer vijftig jaar geleden dat een paar jongens van een wandelclub uit Den Bosch een kleine week kwamen logeren. Zij liepen mee met de eerste nationale jeugdvierdaagse in Breda. Start en finish waren op het Mgr. Nolensplein. Ik was nog net te jong om mee te lopen maar ik mocht wel kijken naar het randgebeuren. Er werd 's morgens iets georganiseerd, 's middags liepen de wandelaars tien of vijftien kilometer en 's avonds was er weer iets leuks te doen.
Op de vierde dag kwamen de ouders van de logés. Ze kwamen op de koffie, ze aten tussen de middag gezellig met ons mee en 's middags gingen we met zijn allen naar de bloemenhulde op de Grote Markt. Ik denk dat mijn ouders het er heel druk mee hadden, maar in mijn herinnering was het alleen maar heel leuk en het was erg vervelend toen het afgelopen was. De logés namen huilend afscheid van de o zo fijne vakantieweek in Breda.

Een jaar later

Het tweede jaar mocht ik meelopen met de tien kilometer. We liepen met een hele grote groep van de gymvereniging O.D.I. In het bos mochten we vrij lopen maar buiten het bos liepen we in het gelid, drie of vier man naast elkaar en de rest er in keurige rijen achteraan. Er werden allerlei marsliedjes gezongen, dat liep best lekker. Er werd ook gezegd dat je een prijs kon winnen als je netjes liep. Wij liepen, denk ik, toch te veel te stoeien en te spelen want die prijs heb ik nooit gezien.
De laatste dag liepen we in het uniform van de gymclub. Er waren heel veel verenigingen uit heel het land en die liepen de laatste dag allemaal in uniform. Tussen de verschillende groepen liepen drumbands. Het was heel groots en ook heel feestelijk.
De kinderen van buiten de stad werden ondergebracht in gastgezinnen, net als in het eerste jaar en de jaren die volgden. Er logeerden bij ons thuis jongens en meisjes uit den Bosch, een ander jaar uit den Haag, een volgend jaar uit Rotterdam en daarna jaren achter elkaar uit Zoeterwoude. De vierdaagse groeide en het Mgr. Nolensplein werd te klein voor dit evenement. De vierdaagse verhuisde naar het Groen-Wit-terrein. Voor ons was dat niet erg.

Vorige maand

Maar ja, op een gegeven moment ontgroei je het verenigingsleven, je wordt volwassen en de herinneringen aan de vierdaagse smelten samen met de rest van je jeugdherinneringen. Totdat ik op 2 augustus '06 een stukje las in het Stadsblad, in het weekend daarna in de Bode en op 9 augustus weer een stukje in de Stem. Ik trok mijn wandelschoenen aan en ging naar de Mokkenboom. Was het jeugdsentiment of was het nieuwsgierigheid om te zien hoe het nu zou zijn? Ik weet het echt niet. Ik ben gewoon gegaan en ik kan iedereen vertellen dat ik er geen spijt van heb. De groep wandelaars was maar klein. Je kon kiezen uit vier afstanden, maar je hoefde niet elke dag dezelfde afstand te lopen. Ik ben er alleen naartoe gegaan, maar dat was geen probleem, bij de inschrijftafel leerde ik gelijk andere mensen kennen en dat deed me weer aan vroeger denken, de sfeer was gelijk heel gemoedelijk en vriendschappelijk en dat is vier dagen lang zo gebleven. De routes door het Mastbos, langs het Markdal en door het Zaartpark waren erg mooi. Bij de wandelingen kwam ik even los van alledaagse beslommeringen, ik kwam tot rust, heerlijk. Ik denk dat ik volgend jaar weer meedoe, het is me goed bevallen en ik hoop de volgende keer nog meer mensen te ontmoeten. De volgende vierdaagse (de 51e) is van 8 t/m 11 augustus 2007!!!!

Door: Helma Frijters,
d.d. 10 september 2006