ANBO afdeling Heuvel Breda West viert haar 55-jarig bestaan op 27 oktober 2007!

Precies vijfenvijftig jaar geleden is de ANBO afdeling Breda West opgericht in het Heuvelkwartier. Dit is de eerste naoorlogse wijk van Breda. Al vijfenvijftig jaar is onze afdeling actief voor de ouderen. Eerst de 60-plussers, toen de 55-plussers en nu sinds 2003, voor alle 50-plussers. Er zijn in Breda drie afdelingen van de nationale ANBO: de afdelingen "Ginneken","Haagse Beemden" en wij dus. De afdelingen van de ANBO leiden ieder een zelfstandig bestaan.
De landelijke vereniging ANBO en het hoofdkantoor bestaan al meer dan 100 jaar. De doelstelling van de ANBO omvat ondermeer het bevorderen van zelfstandigheid, zelfbeschikkingsrecht en maatschappelijke integratie en participatie. Om dit voor alle leden te bereiken, streeft de ANBO naar een daarvoor toereikend welvaartsvast inkomen. Bij het hoofdkantoor kunnen alle leden terecht met hun vragen via de speciale - telefonische - raadslijn. De vragen kunnen zaken betreffen als belastingen (ook het gratis invullen van formulieren), ziektekosten-verzekering, erfrechten, WAO, AOW, mantelzorg, welzijn enz, enz. Voor vele ouderen betekent dit een grote steun. De contributie van de ANBO bedraagt 22,60 per persoon per jaar. Maar als lid kunt u een collectieve ziektekostenverzekering afsluiten via de ANBO. Daarop kunt u meer dan 50,- per jaar besparen. Daarnaast kunt u gebruik maken van de al genoemde speciale raadslijn n u ontvangt 10 maal per jaar een gezellig blad thuis, vol met leuke verhalen en nuttige tips. Dit blad heet "De Vizier".


Klik op de foto

Maar nu terug naar onze eigen afdeling Heuvel Breda West. In 1952 zijn we gestart in De Kleiberg aan de Dr. Struijkenstraat. Toen dit gebouw werd gesloopt gingen we naar De Vlieren. Ook dit gebouw komt over een aantal jaren onder de sloophamer. We gaan dan weer naar een nieuwe huisvesting uitkijken. Het komt goed, we zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Op dit moment hebben we zo'n 175 leden. Uit de Heuvel, maar ook uit omliggende wijken. Iedereen is welkom, er is geen ledenstop. "Hoe meer zielen hoe meer vreugd." En dat past bij ons motto: "Gezelligheid en saamhorigheid, niets moet, alles mag." Wat doen wij zoal voor onze leden? De bestuursleden en de leden van een werkgroep organiseren ongeveer 13 14 gezellige middagen per jaar. We noemen er enkele: Nieuwjaarsbijeenkomst, carnaval, een Paasmiddag en twee modeshows. Daarnaast zijn er middagen waarop we dansen, creatief bezig zijn, Bingo spelen en informatie krijgen over leuke onderwerpen. Ook maken we een of twee busreisjes. Het organiseren van al deze activiteiten is puur vrijwilligerswerk. Het kost veel tijd, maar is ook heel dankbaar. Je ziet de mensen genieten. Nu heeft het bestuur van de ANBO Heuvel het druk met het voorbereiden van het 55-jarig bestaan. We willen er voor onze leden een onvergetelijke dag van maken. Het feestprogramma willen we nu nog niet verklappen. We maken het tijdig aan iedereen bekend. Heeft u belangstelling om lid te worden, neem dan contact op met de voorzitter mevrouw M.Schmeits - Baelemans telefoon 076 5212377. De andere bestuursleden zijn de dames Hoegen ( secretaris) en Brouwers (penningmeester).

Interview: Karel Wijnen d.d. september 2007