Arubastraat, Bonairestraat, Curaçaostraat en Sabastraat

Tropen in Breda

De Heuvel kent een paar uiterst tropische straten. We maken een uitstapje naar de Antillen en mocht u denken dat dit een peulenschilletje is dan vergist u zich. De straten blijken meer geheimen te hebben dan ik dacht. En mocht u willen reageren of corrigeren dan hou ik me van harte aanbevolen.


antill1.gif

De Antillen in Breda

De Nederlandse Antillen dus, waarvan de eerste drie de Benedenwindse eilanden zijn en de Sabastraat (met de eilanden "St. Maarten en St. Eustatius" maar die zijn niet vernoemd in Breda, wel de St. Maartenstraat in Princenhage vernoemd naar de heilige St. Maarten waarna het eiland ook weer vernoemd is) de drie Bovenwindse eilanden. Vergis u niet deze eilanden vormen maar een klein stukje van de Caraibische archipel waarvan ook Cuba en Jamaica deel uitmaken. De termen "boven" en "beneden" de wind hebben betrekking op de ligging ten opzichte van de N.O.-passaat.

De herkomst van die namen.

Maar waar komen de namen vandaan. De oorspronkelijke bewoners van de Antillen waren Indianen, die met de komst van Columbus (Spanjaarden) eind 15de eeuw in contact kwamen met culturen, die het schrift meester waren en een christelijke godsdienst meebrachten. Columbus schijnt zelf op Saba geankerd te hebben in 1493.


pijlgifkikker

Alonso de Ojeda.

Curaçao is in 1499 door de Spanjaard Alonso de Ojeda aangedaan/ingenomen. In die contacten tussen Spanjaarden en Indianen zijn de namen ontstaan maar harde bewijzen ontbreken en er zijn nog steeds meerdere lezingen. De benaming Curaçao zou door de Spanjaarden overgenomen zijn van de oorspronkelijke bewoners van de Caquetios en zou mogelijk een tropische benaming kunnen zijn voor het pijlgif dat de Indianen hanteerden en afkomstig is van de pijlgifkikker. In ieder geval het woord curare is hier een afgeleide van en in het Portugees betekent Kurasou "genezing".

Metgezel.

Over Aruba doen twee theorieën de ronde. Oirubae, Indiaans voor "metgezel" en in dit geval Aruba metgezel van Curaçao…? De andere theorie luidt Ora-oubao, Papiamento voor "Schelpeneiland". Wie het weet mag het zeggen.

Mooie lucht

Bonaire is helemaal een mistig geval. Bon (mooi) air (lucht) maar dat is wel mijn vakantie Frans….

Saba, vlak voor de kust van Venezuela gelegen, zou dan vernoemd zijn naar het bijbelse Sabe. Maar hoe komen de Nederlanders nu aan deze eilanden zult u zich nu wellicht afvragen. De Nederlandse handelsvloot van de West-Indische-Compagnie veroverde de eilanden omstreeks 1624-1636 op de Spanjaarden onder aanvoering van Johannes van Walbeeck. De reden? Men kon er zout en hout winnen. En zo komt Heuvel in 1949 aan een stukje tropisch paradijs op aarde.

Bij dit artikel is gebruik gemaakt van "De Straten van Breda, door G. Otten"