Apotheek de Heuvel

Apotheek de Heuvelbrink.

Voor 1975 was er in Heuvel apotheek de Heuvelbrink aan de Heuvelbrink. Deze was van apotheker Vleezenbeek. Toen stond aan het Thorbeckeplein nog de bakkerijgrondstoffenhandel Zeelandia. Een bedrijf met een loods en een kantoor.
In 1975 heeft apotheker van Helvoirt Sr. De apotheek Heuvelbrink overgenomen en op 1 april 1975 verplaatst naar het Thorbeckeplein. Het gebouw werd omgebouwd en stond op 1 april helemaal blank. Niemand dacht dat het zou lukken maar 1 april 1975 was apotheek de Heuvel een feit.
Op 1 januari 1976 heeft Joep Hakkens de apotheek overgenomen. Hij is gaan samenwerken met van Helvoirt jr. die aan de Nieuwe Haagdijk een apotheek begon. Joep vertelt enthousiast over hoe zij samen de samenwerking van de huisartsengroep West hebben gestimuleerd. En hoe zij de computerverwerking van gegevens over medicijngebruik aan het patiŽntendossier van de huisartsen gekoppeld hebben. Tegenwoordig vinden we dat heel normaal maar 25 jaar geleden was dat nog uniek in Breda.
Vanaf 1980 heeft Joep het automatiseren van gegevens ingezet om ook de klanten beter te informeren over hun medicijngebruik. Dat informeren van huisartsen en klanten is heel belangrijk om ziekenhuisopnames door verkeerd medicijngebruik te voorkomen. Daarvoor wordt ook een nieuwe verstrekking ontwikkeld: de doosjes met datum en tijd voor de medicijnen worden vervangen door een strip zodat vergissen voorkomen wordt.

Personeel.

Het personeel van de apotheek is de afgelopen 25 jaar wel honkvast gebleken. De meeste medewerkers hebben tientallen jaren dienstverband gekend. Er zijn nog mensen van het eerste uur zoals: Karin Huijbregts, Dimpf Duurland en Rob Huys is al 20 jaar bezorger

Voor de sloop Nu kan er gebouwd worden

Een nieuwe jas

Het heeft wel een aantal jaren voorbereiding gekost voordat de spa de grond in kon. En de bouw zelf was ook een hele klus. De buurt leefde er wel in mee, want op de noodlocatie aan het Heuvelplein kwamen de mensen het wel een wee rondom de bouwactiviteiten en de vorderingen dagelijks rapporteren. Er waren ook mensen die dachten dat er een zwem bad kwam vanwege de omvang en de diepe bouwput voor de kelder. Uiteindelijk staat er nu een gebouw met een apotheek. Daarin hebben Joep Hakkens en Edwin van Vaalten samen een praktijk, daarnaast is een dokterspraktijk waar dr. Van der Heijden in gevestigd is, en boven zijn 10 appartementen, waar de mensen naar tevredenheid in wonen. Over het uiterlijk van het gebouw zijn de meningen wisselend. De een vindt het mooi, de ander vindt het maar niks. In ieder geval zijn de klanten wel blij dat zij weer op hun oude stek te recht kunnen.

Diensten

In de nieuwe situatie blijft het werkgebied voor de dienstverlening als voorheen. Dat omvat Heuvel, Princenhage en het buitengebied naar Effen. Nieuwe diensten zijn vooral gericht op een verbetering van het voorschrijven en doseermethoden van medicijnen. Daarbij is de samenwerking met de artsen, instellingen en ziekenhuizen belangrijk. Een voorbeeld daarvan is het vroegtijdig doorgeven van de medicatie bij ontslag uit het ziekenhuis. Daarvoor is in het ziekenhuis een transmuraal steunpunt ingericht. Maar ook het informeren van de klant wordt steeds belangrijker. Het verstrekken van gezondheidsinformatie op maat gebeurt door folders beschikbaar te stellen, persoonlijk advies aan de balie door de medewerkers en er is ook een spreekkamer voor een advies waarvoor men niet graag naar de balie komt. Dan biedt een telefonische afspraak voor een advies in de spreekkamer de nodige privacy. Het telefoonnummer is: 5214575. Bovendien is er ook nog een infocom. Dit is een scherm waarop u allerlei gezondheidsinformatie kunt krijgen door het scherm aan te raken. Ook denkt Joep dat over enige tijd een systeem van gezondheidsinformatie op maat van de buurt opgezet kan worden. Daarin komen dan adviezen over lokaal veel voorkomende klachten. Daarbij kan ook de wijk-krant een nuttige rol spelen.