Straatnamen in de Heuvel

AriŽnsplein

Drank maakt meer kapot dan je lief is.. ...zo zou deze aflevering van Straten in Heuvel kunnen heten.
Nog steeds is drankbestrijding harde noodzaak. Je hoeft tenslotte maar op een willekeurige dag door een park, plantsoen of zelfs bij de ingang van een supermarkt te kijken of je komt een aantal alcohollisten tegen. Maar dat zijn dan nog de zichtbare types. De stille drinkers zijn er in veelvoud! Nog steeds ondanks alle behandelmethodes.
Een sociaal priester eind vorige eeuw deedt er wat aan vandaar dat zijn naam in 1953 is gegeven aan het AriŽnsplein Alphonse Marie August Joseph AriŽns (1860-1928), Ned. Rooms-katholiek geestelijke en sociaal voorman. Promoveerde in 1885 te Rome in de theologie en was van 1886-1901 kapelaan te Enschede, van 1901-08 pastoor te Steenderen, en daarna te Maarssen; verrichtte pionierswerk op het gebied van de vakorganisatie (1891, oprichting van de rooms-katholieke Twentse Fabrieksarbeidersbond) en de alcoholbestrijding (AriŽns is de stichter van SobriŽtas, de rooms-katholieke vereniging voor drankbestrijding).
Op het gebied van de geestelijke ontwikkeling was hij eveneens werkzaam (stichting Geert Grote Genootschap in 1921, dat de verspreiding van vormende brochures ten doel heeft).

Bij dit artikel is gebruik gemaakt van "De Straten van Breda, door G. Otten"