Actief in de buurt

Het verhaal van Elisabeth Petronella Hendrika v.d. Broek, geboren op 11 juli 1949

Eerste dochter

Elisabeth, beter bekend als gewoon Bep, is geboren in de Leuvenaarstraat. Na negen dagen gingen haar ouders samen met haar inwonen bij Oma en Opa in de Columbusstraat, waar zij van 1949 tot 1959 woonden. Zij ging met Opa altijd wandelen langs de stoep om knikkers, boutjes en schroefjes te zoeken. Met Oma ging zij te voet naar de rit, naar de familie Joossen om eieren, fruit en groente te kopen. Daarna is zij met haar ouders verhuisd naar de Driesprong, waar zij een jaar hebben gewoond, om vervolgens te verhuizen naar Dorst.
Zij was ondertussen twaalf jaar en woonde met plezier in het oude huis in Dorst, waar weinig huizen stonden. Het dorp maakte een gezellige en landelijke indruk. De krant bracht zij rond om wat bij te verdienen. Daar deed zij weleens wat langer over dan nodig was. Op een dag begrepen haar ouders ook waarom. De bakker kwam aan de deur en presenteerde de rekening: een totaaloverzicht van veel stukjes taart die zij iedere ochtend nuttigde bij de bakker.

Al jong een gezin

Bep trouwde toen zij zeventien was en ging met haar man een jaar in Dorst wonen. Daarna zijn zij verhuisd naar de Moerbekestraat in de Hoge Vucht. Haar eerste kind werd geboren, Adrie genaamd. Bep kon niet wennen in de Hoge Vucht en wilde naar de Heuvel terug, waar haar wortels lagen. Na ongeveer een jaar wachttijd gingen zij bij het Thorbeckeplein wonen, waar zij twee jaar woonden. We zijn nu rond de jaren zeventig en Bep was zwanger van haar tweede kind. De woning werd te klein en zij verhuisden naar de Van Slingelandtstraat, waar zij vijf jaar woonden. Helaas kwam er een breuk en een einde aan haar huwelijk. Bep verhuisde naar de Van Oldenbarneveltstraat met haar twee kinderen. Zij heeft daar vijfentwintig jaar gewoond. Intussen trouwde zij opnieuw en kreeg twee kinderen van haar tweede man.

Met de buurt op stap

In de tijd dat Bep in de Heuvel woonde, zat zij niet stil. Zij organiseerde veel voor de buurt en de families, was actief voor de armen en erg betrokken bij de families om haar heen. Dat deed zij samen met de club ATD Vierde Wereld. Het buiten zitten samen, voor of achter, dat maakte niet uit, was altijd heel gezellig. De touwtjes hingen uit de brievenbus en de poort stond altijd open. Zij was nauw bevriend met Els Riemes, Nelleke Schiemani, Sjan Wuits, Anneke Damen. Zij deden samen thuiswerk. Onder het inpakwerk werd veel gelachen onder mekaar. In de grote vakanties, samen met de club ATD Vierde Wereld, organiseerde Bep straatfeesten, waarbij mensen uit het Westeinde werden uitgenodigd. Zij organiseerde busreisjes om een dagje met zijn allen ergens heen te gaan. Iedere week gingen zij en haar vriendinnen langs de deur om vijfentwintig cent op te halen voor de families in de Heuvel die niet het gehele bedrag om een leuk dagje uit te zijn, konden voldoen. Zij gingen bijvoorbeeld naar de Beekse Bergen, waar de kinderen ontzettend veel plezier hadden. Maar de grote schoolvakantie duurde lang en Bep organiseerde uitstapjes naar het bos, waar de moeders gezellig samen konden kletsen, zittend op een deken of een bankje, en de kinderen vermaakten zich met niets. Zij namen zelfgemaakte lunchpakketjes mee, om er de hele dag te blijven. Zelfs de bossen in Zundert trokken zij door, waar zij een hert hebben gered dat door een stropersval was vast komen te zitten. Zij hebben met deze hulpactie de voorpagina's van de krant gehaald. Ook kon je voor een dubbeltje naar de speeltuin in de Talmastraat.

Een gouden speld

Haar tweede huwelijk strandde na drie jaar en in 1978 kreeg zij een derde relatie. Zij trouwde voor de derde maal. Het laatste huwelijk heeft zeventien jaar geduurd en zij kreeg haar vijfde kind. Haar man organiseerde een paard met huifkar en geregeld gingen ze met de kinderen, volgeladen met allerlei lekkers naar het bos. Met Kerstmis organiseerde Bep een kerstviering in de Keet, die stond in de Talmastraat. Daar kwamen mensen bijeen, die niet naar de kerk konden vanwege hun armoede. Zij konden zich niet chic genoeg kleden om naar de kerk te gaan. Bisschop Ernst kwam getrouw ieder jaar het groepje mensen toespreken. Er werd voor een koffietafel gezorgd en iedereen was welkom. Er konden ongeveer tachtig tot honderd mensen in. Ook werden daar samen met ATD Vierde Wereld sinterklaasvieringen georganiseerd. Er werd dan voor vijf gulden een cadeau voor ieder kind gekocht. De dinsdagochtend was er een koffieochtend in de flat aan de Tasmanstraat. Deze woning was beschikbaar gesteld voor deze en andere bijeenkomsten. Zelfs aan een crèche had Bep gedacht en die werd georganiseerd in de Keet. Dat was speciaal voor de families die geen geld hadden om een normaal kinderdagverblijf te betalen. Dit zijn maar enkele voorbeelden van wat Bep in vijfentwintig jaar heeft betekend voor de buurt. Te veel om op te noemen. Daarom bij dezen: een pluimpje voor Bep en als ik een gouden speld had, kreeg zij die nu alsnog op haar borst gespeld.

In het jaar 2000 moest Bep door omstandigheden verhuizen. Momenteel woont zij in Geeren-Noord. Maar zij is nu alweer anderhalf jaar ingeschreven in afwachting van een woning in de Heuvel. Zij wil terug!

Interview: Janet van Heerden, december 2007