Het Carillon

Heuvel heeft een eigen beiaardier van oudsher
familie Maassen

Wij spraken met Pieter Maassen.

Pieter is de beiaardier van de Heuvel. Hij bespeelt het carillon op de Heuvelbrink.
Dat doet hij wekelijks op donderdagmiddag en bij bijzondere gelegenheden.

Beiaardier is een uniek beroep. Bij Pieter zit dat al van oudsher in de familie.
Zijn broer is stadsbeiaardier van Breda. Zijn vader en opa waren dat ook. Ook het carillon kun je wel uniek noemen. Het is het kleinste handbespeelde carillon van West-Brabant. De wijk mag met recht trots zijn dit klankkunstwerk te bezitten. Buurtbewoners zijn van oudsher betrokken geweest bij het carillon zoals dat nu functioneert. Sterker nog, zonder de inzet van betrokken buurtbewoners zou het sprankelende klankfestijn er op de Heuvelbrink niet geweest zijn.

Pieter Maasen (bron:wijkraad) Pieter Maassen (bron:wijkraad)
Luister hier naar het handgespeelde carillon Dl-2

Bewoners idee.

Dit begon in 1980. Toen kwamen heuvelbewoners met het idee om op de Heuvelbrink een monumentaal element weg te zetten. Zij hebben er ook voor gezorgd dat het een handbespeelbaar carillon werk. Dat waarderen de mensen nu nog. Later hebben bewoners er voor gezorgd dat het carillon werd overgedragen aan de gemeente zodat het goed onderhouden en beheerd zou worden. En zo was het ook mogelijk dat de stadsbeiaardier een vaste plaats kreeg in Heuvel. Zo is de aandacht van de gemeente voor de wijk alvast altijd aanwezig op de Heuvelbrink.

Plaatsing carillon in mei 1980 (bron:wijkraad) Plaatsing carillon in mei 1980 (bron:wijkraad)
Luister hier naar automatisch gespeelde carillon Dl-2

De jeugd en het carillon

Pieter vertelt dat ook de kinderen tegenwoordig heel vertrouwd zijn met het carillon. Er zijn er die ook het bespellen heel leuk vinden. Wie weet, zit daar een toekomstig beiaarddiertje tussen. Het carillon is ook een plaats waar de jeugd graag vertoeft. En afgezien van wat liefdesverklaringen wordt het carillon door de jeugd in ere gehouden. Wel werd er eens aan het trapje voor de hoge ingang gemorreld. Dat zit nu vast. Want anders zou Jac de Roos toch zeker wel voor een reservetrapje zorgen. Gelukkig hoeft Pieter dan ook niet zover naar beneden te springen als zijn vader vroeger in de toren van de Grote Kerk. Die zat eens opgesloten hoog in de toren en heeft toen urenlang "In naam van Oranje, doe open die poort" gespeeld tot hij uit zijn benarde situatie bevrijd werd. Daar stonden de kranten in heel het land indertijd vol van. Wat Pieter ook zo aardig vindt aan het carillon in Heuvel is dat het klokkenspel hier zo verbonden is met vrolijk spelende kinderen.

Hart van de wijk

Maar ook andere levendige evenementen, die typisch Heuvels zijn betekenen wat voor Pieter. De jaarlijkse hoogtepunten als geraniummarkt, de muziekfestijnen, markten en andere evenementen zijn altijd aanleiding tot het bespelen van het carillon. Het zou toch wel mooi zijn voor Heuvel als deze en dergelijke evenementen in de toekomst voor Heuvel van belang blijven. Pieter begint alvast te filosoferen over een benefiet wielerronde waar de burgemeester in meerijdt. Wat zou je kunnen denken van een midzomerfeest met actiemarkt voor de promotie van allerlei actieve mensen. Dat geeft de Heuvelbrink met het carillon een levend hart voor de buurt.

Belangstelling van buitenaf voor wat Heuvel in zijn mars heeft is goed voor de buurt. Dat veel belangrijke mensen het carillon inmiddels hebben weten te vinden blijkt wel uit het gastenboek. "Wie zou Pieter daar graag nog bij zien staan?" Vraag ik dan. Het belangrijkste vindt Pieter dat het carillon gewaardeerd wordt door de bewoners. Maar als hij dan toch iemand mag uitkiezen zou hij graag omroep Brabant uit willen nodigen voor een bezoek en een reportage. Als we daar eens voor konden zorgen was dat gelijk een mooie PR voor de buurt.

Samen spelen, kunst en plezier

carillon op de Heuvelbrink (bron:wijkraad)

Hierboven werd vermeld dat kinderen graag meespelen aan het carillon.

Maar ook andere buurtbewoners musiceren graag mee. Zo speelt de Hill Band (vroeger het Tamboer en Trompetterkorps) samen melodietjes met het carillon en er kan ook in alle stijlen gedanst worden op de vrolijke klanken van de klokken. Met wat creativiteit is er nog veel mogelijk want muziek en dansen hebben een taal, die iedereen kent. Bij een beiaardier denk je dan wel eens aan iemand, die heel strak gezeten op een bankje hard op de stokken beukt om de klokken aan de praat te krijgen met oude deuntjes. Maar het gaat er dus in Heuvel veel soepeler en rustiger aan toe.En ook wel speelser.

Is het je wel eens opgevallen dat je ineens op de maat van het melodietje loopt als je langs Pieter zijn raam loopt op de Heuvelbrink?

Geintje, moet kunnen!!

De nieuwe klokken

Ook hiervoor hebben bewoners weer de aanzet gegeven voor een muzikale aanvulling van het carillon. Niet dat men het niet mooi vond klinken hoor…. Nee, afgezien van het tijdstip waarop de automaat soms speelt, (bijvoorbeeld net bij een spannende voetbalwedstrijd) horen de klanken van het carillon bij heuvel. Het carillon was echter gewoon niet compleet met 23 klokken en daar heeft een groep bewoners actie op ondernomen. Onder meer met een rijdend carillon. (zie foto hiernaast) Pieter is als beiaardier blij dat deze actie succes heeft gehad. Met 5 nieuwe klokken, 2 hoge en 3 lage tonen, kan Pieter de melodietjes nog mooier tot hun recht laten komen. Wie na de ingebruikname goed luistert zal het dan opvallen dat Pieter voor sommige wijsjes veel minder hoeft over te springen van hoog naar laag in de toonladder.

Bezoek ook de site van Pieter Maassen Klik hier
Rijdend carillon bij actie voor nieuwe klokken oktober 2000 (bron:wijkraad) Officiele onthulling nieuwe klokken (bron:wijkraad)