Flappie

Door: Carl Heinz Lebon

Arbeiders, kerkgangers en heidenen.

Flappie en ik konden ons in deze tijd best vinden: een heerlijke onbezorgde jeugd. Moeder had mij verteld dat als je al je geheimen en probleempjes aan je knuffel verteld deze je altijd zal helpen. "Als papa en ik er niet meer zijn en als je dan in moeilijkheden verkeerd en je denkt dan heel hard aan Flappie, dan komt hij terug om je te helpen. "Een knuffel laat je immers nooit in de steek" . En zo vertelde ik Flappie al mijn geheimpjes. Ook gingen we samen spelen. Toen de serie Floris op tv was, gingen we na afloop riddertje spelen. Als helm kreeg Flappie een koperen asbak op zijn kop, afkomstig van een krantenbak. Bij nader inzien niet zo slim, de krantenbak is origineel Art Deco' Moeder vroeg zich altijd af hoe die deuken in de asbakken kwamen. Bij deze is dat nu opgelost, gelukkig heeft ze geen computer en kan ze dit dus niet lezen!
Destijds kon Je ook nog ongehinderd overal spelen. Ook was er geen instantie zoals Vertizontaal die bepaalde wegen of kruisingen gevaarlijk achtte. Ook verveelden de kinderen zich in die tijd niet. En waren er ook geen eco-freaks die zich zorgen maakten om planten en bomen, alsmede links-georiŽnteerden, die zich zorgen maakten dat onschuldige kinderen soldaatje en cowboytje speelden. Het leukste was echter altijd de Bijloop afdammen!

Destijds was het grondstuk waar nu de wijk Princenhage-West is gebouwd nog weiland, waar koeien graasden. Ook stond er een enkele boerderij. De Bijloop ("Bul op") werd dan door ons groepje ter hoogte van de Mastbosstraat volgestort met stenen, takken en modder. Hierdoor steeg het waterpeil behoorlijk: de koeien stonden alras tot hun knieŽn in het water! Gevolg was een enorm geloei en een boze boer die bang was dat zijn vee zou verdrinken in de Bijloop. Gevolg hiervan was weer dat die zijn vee bijeen dreef (letterlijk wel te verstaan) en de politie op het toneel verscheen.

Flappie

Doelstellingen

De agenten hadden twee doelstellingen: ons op te pakken en de dam onklaar maken. Ons groepje arresteren lukte niet, doch de dam onklaar maken ook niet direct. Agenten zochten de dam op en probeerden deze te doorsteken. Op dat moment vlogen hun allerlei projectielen om de oren. En dit net zo lang tot ze in het water tuimelden. Dan was het tijd om af te nokken, voordat de politieovermacht te groot werd!
De Bijloop bood talloze speelmogelijkheden. De hiervoor genoemde dam kon je voorzien van een dikke noolpijp en dan kon je er vis mee vangen. De dam zorgde er immers voor dat de Bij loop vanaf de Mastbosstraat tot aan de Aa of Weerijs compleet droog lag. Diep was hij niet, als kind kwam het water hooguit tot mijn middel en niet hoger.

Ratten jagen

Ook kon je in de Bijloop je moed tonen. Behalve op ratten te jagen, kon je, je vol halfvolle melk qieten. Ter hoogte van het tankstation aan de Mastbosstraat loosde het melkfabriek zijn afvalwater waarmee de lege flessen werden qespoeld. Je was een hele kerel als je er een liter van op kon drinken. Vies smaakte het niet, wel naar nog net geen halfvolle melk.

Bewerking: Ria Veltman d.d. 1 november 2005