De Heemskerkstraat.

Door: Cor Willemse

De verhuizing

In de zomer van 1948 verhuisden mijn ouders van het Westeinde 44 naar de van Heemskerkstraat. 5 in het Heuvelkwartier te Breda. Dat was een hele gebeurtenis. Voor de gelegenheid hadden ze een paard en wagen gehuurd met een voerman. Ik herinner me dat we wel een paar keer heen en weer moesten rijden om alle meubels en spullen over te brengen. Ik mocht het als vierjarig jongetje meemaken dat ik naast de voerman op de bok zat en tegen de enorme kont van het paard aankeek. Af en toe ging de staart van het beest ook nog omhoog en dan volgde een welhaast eindeloze stroom paardevijgen. We reden eerst van het Westeinde de Haagweg af, richting Princenhage.

van Heemskerkstraat.

Ergens was daar dan een zandweg die we opreden en na 10 minuten kwamen in de onlangs bestraatte Van Heemskerkstraat. Als je daar om je heen keek, was alles wat je zag twee rijtjes huizen met de ruggen tegen elkaar. Aan beide zijden van deze twee straten was bestrating aangelegd, terwijl er in verre omtrek verder alleen maar weilanden, landerijen en boomgaarden te zien waren. De ene kant was de Van Heemskerkstraat, de ander kant de Olivier van Noortstraat. Toen later de Van Heemskerkstraat werd verbonden met de Oranjeboomstraat werd hij herdoopt in de Dr. Struyckenstraat en werd de nummering ook aangepast door alle huisnummers met honderd te verhogen. Zonder te verhuizen woonden we toen opeens niet meer in de Van Heemskerkstraat 5, maar op het adres Dr. Struyckenstraat 105!


Het nieuwe/oude adres

Fotostudio Lohman

De Boomgaard van Boer De Lange

Tussen de van Heemskerkstraat. en de Oranjeboomstraat lag de grote boomgaard van boer De Lange. Om die verbinding te kunnen maken moest die boomgaard dus onteigend worden. Helaas hing kort daarna boer De Lange met een touw aan een van zijn bomen. De verbinding werd gemaakt en op de plaats waar eerst de boomgaard was, werd het Dr. Struyckenplein gemaakt. Ter herinnering aan de boomgaard liet men een boom staan en daar werd een hoog hek met scherpe punten omheen gezet. Aan een van die punten heeft John Schouten (of een van zijn broers) nog eens zijn dijbeen gespietst. Ik weet zeker dat het litteken daarvan nog steeds te zien moet zijn….

Brand

Vanuit onze voorkamer in de van Heemskerkstraat. keken we zo'n 500 meter ver over de weilanden heen tegen de achterkant van de Haagweg aan. Er was daar een olie- en kolenhandel gevestigd, die niet lang na onze verhuizing, bijzonder spectaculair geheel in vlammen zou opgaan. Die enorme uitslaande brand had op mij zo'n indruk gemaakt dat ik ging slaapwandelen en er een paar slapeloze nachten aan over hield.

Bewerking: Ria Veltman