Daziedenie.

Door: Cor Willemse

Daziedenie.

Mijn vader, Jaak Willemse, was een groot sportliefhebber. Hij hield het meest van wielrennen en voetbal. Zijn favoriete voetbalclub was NAC. Hij sloeg nooit een thuiswedstrijd van NAC over. Baronie en Groen-Wit waren de twee Katholieke concurrerende clubs, maar zijn grote voorkeur ging naar NAC uit.. Dat had iets vreemds. Mijn vader was namelijk ook een uitgesproken katholiek. Zover ik weet sloeg hij nooit de mis over op zondag. Hij had altijd wel contact met nonnen en priesters en zijn hele leven was hij lid van de katholieke vakbond. Als mensen daarom wel eens wat zeiden over zijn voorkeur voor NAC, een voetbalclub die nou net niet katholiek was, dan zei hij altijd: 'Da ze niet katholiek zijn ziedenie hor, bij 't voetballe.' Mijn vader zei ook altijd: 'Twee gloven op iin kusse, daor slaopt den duvel tusse'.
Daarmee gaf hij aan grote bezwaren te hebben tegen de omgang van zijn kinderen met niet-katholieken partners. Het lot wilde in mijn geval echter dat ik steeds weer verliefd werd op protestante meisjes.


Fotostudio Lohman

Eerst was het Greetje Lohmans, de dochter van de fotograaf in de Dr. Struyckenstraat. Toen was het weer Ina Knaake, de dochter van de koster van de Grote Kerk in Breda. De opvatting van mijn vader kennende, hield ik mijn gevoelens voor deze jonge dames strikt geheim. Tot ik op 16-jarige leeftijd Ineke van de Westen ontmoette. Zij was de dochter van de conciŽrge van de HBS aan de Reviuslaan en op haar werd ik zo tomeloos verliefd dat het steeds lastiger werd dat voor mijn vader verborgen te houden. Op een avond kwam hij onverwachts thuis en betrapte mij met Ineke tijdens een hevige vrijpartij. Nadat Ineke was vertrokken kwam hij naar mij toe en zei: "Gao de gij nou medda meske van Van der Weste?, mar die is toch prottestaant?" "Jao' zei ik, "mar da voel de nie hor, bij 't vrije !".

Bewerking: Ria Veltman d.d. 27-04-2005