De Instuif

Door: Cor Willemse

Flaneren

Het was ergens in 1959 en ergens in de binnenstad van Breda dat ik met mijn toenmalige vriend Peter Simjouw liep te flaneren, dat wil zeggen naar de meisjes kijken. Vlakbij de kunstacademie Sint Joost ontdekten we twee dames van fabelachtige schoonheid. Het waren vriendinnen. En blondje dat een blauwe mohair trui aanhad en een donker meisje dat een roze mohair trui droeg. We liepen de meisjes achterna en ontdekten dat ze in het Heuvelkwartier woonden en (bijna) buurmeisjes waren. Als ik het me goed herinner in de Colijnstraat. Peter en ik waren een paar weken van de kook en probeerden de aandacht van de meisjes te trekken, maar het was allemaal tevergeefs: we werden hoogstens hooghartig aangekeken of helemaal door ze genegeerd. De namen van de meisjes waren Lotte Huiskes en Hannie van der Helden.

Muziek

Ongeveer een jaar later, medio 1960, kwam ik in contact met Ad Wittenbols uit de Oranjeboomstraat. Dat kwam omdat ik lid was geworden van de Nederlandse fanclub van Fats Domino. Ik kreeg een lijst van andere Fats Dominofans in Breda en ontdekte dat er een daarvan vlakbij woonde: Ad Wittenbols. Ik zocht contact met hem en kwam daardoor in een nieuw circuit terecht dat mij bijzonder aansprak. Bij de familie Wittenbols was het altijd een zoete inval en ik kon ook al snel goed opschieten met de broer van Ad: John Wittenbols. Alles draaide daarbij om de op dat moment opkomende en steeds populairder wordende popmuziek. Om maar een paar namen te noemen van artiesten van dat moment: Elvis Presley, De Everly Brothers, Frankie Avalon, Paul Anka, Pat Boone en natuurlijk Fats Domino.

Een dame (Toos, die later met van de broers zou huwen) die daar werkzaam was als een soort gezinsverzorgster leerde ons ook nog dansen op deze muziek. Ook de in Breda wereldberoemde Young Sisters kwamen over de vloer bij de familie Wittenbols. Ik bracht daar heel wat gezellige zondagmiddagen rond.

Bij de foto:

Achter van links naar rechts: Cor Willemse, Ad Wittenbols,
Rien van Ginneken, Peter de Jong, Ineke van Geffen, Alex Jansen,
Riet van Geffen en een broertje Wittenbols.
Voor van links naar rechts: Willy de Jong, Nelly de Jong, onbekend,
John Wittenbols en Kees Wittenbols.
(Onbekend betekent dat ik niet meer weet wat de naam van die persoon was).

Instuif

Met zijn allen besloten we op een gegeven moment een zogenaamde instuif te organiseren. We huurden een zaaltje (ergens in het heuvelkwartier?), brachten uitnodigingen her en der rond en we namen op de avond zelf onze eigen platenspeler naar het zaaltje toe. Stoutmoedig geworden vanwege mijn nieuwe groep vrienden stopte ik ook een uitnodiging in de bus bij Lotte en Hannie. Tot mijn niet geringe verbazing verschenen ze ook op de desbetreffende avond van onze instuif. Ik was zelfs ook nog in de gelegenheid enkele woorden met de dames te wisselen. Maar ter dans vragen? Ik geloof niet dat ik dat toen ook nog heb gedurfd…

Bij de foto:

Achter van links naar rechts: Rien van Ginneken, onbekend,
Lote Huiskens, Hannie van der Helden, onbekend, onbekend,
Alex Jansen, Cor Willemse, onbekend.
Midden van links naar rechts: Ineke van Geffen, onbekend,
Riet van Geffen, Toos, en twee maal onbekend.
Voor van links naar rechts: Onbekend en Ad Wittenbols.Bewerking: Ria Veltman d.d. 30 augustus 2005