De familie Grootens

De familie Grootens

De familie Grootens

De familie Grootens is in 1949 van de Meerten Verhofstraat naar de Willem Barendszstraat verhuisd en kwam zo in het Heuvelkwartier te wonen. Het gezin had toen drie kinderen, later zijn er nog zeven bijgekomen en met 10 kinderen was er altijd wat te beleven. De meisjes gingen naar de Bernadette-school aan de Oranjeboomstraat en in 1954 naar de Agnesschool. De jongens gingen naar de Clemens l school in het huidige gebouw van de Sjah. Later zijn alle kinderen naar de Jan Ligthartschool aan de Jacob Catssingel in Boeimeer gegaan.

Zomer

In de zomer als het mooi weer was gingen de kinderen uit de straat zwemmen in de Prinsen Plassen of naar het Kadettenkamp achter de Zeven Heuveltjes om kikkerdril te zoeken en sallamanders te vangen. Deze werden thuis in de tuin in een oude pan of een bak gezet maar na een paar weken waren ze allemaal verdwenen. De jongens hadden wel eens een keertje een kikker opgeblazen met een rietje, dit vonden de meisjes zeer eng.

Vrije tijd

Pa en ma Grootens

In 1963 gingen de meisjes naar de hobbyclub bij zuster José in de Bernadetteschool en waren op balletles bij Jorin Pemen. De meisjes gingen ook naar het Protestants jeugdwerk in de Pelgrimskerk aan de Langedijk. Voor tien cent in de week mochten ze een bijbelavond bijwonen. Het geld werd bewaard, er werden collectes gehouden, winkeliers gaven donaties, er werd een loterij gehouden voor tien cent per lot en de Pastorie legde ook geld bij om de meisjes één keer per jaar op vakantie te laten gaan. De grote meisjes mochten twee weken en de kleintjes één week op vakantie. Er stonden dan soms tien bussen om de kinderen naar Belgie, Duitsland of Polen te vervoeren. In de Kleiberg werd door meisjes en jongens geknutseld.

De Willem Barendszstraat

Pa en ma Grootens hadden van een oud bed een trampoline gemaakt in de tuin waar alle kinderen uit de buurt van genoten. Met karnaval nam kapper Van Dijk van alle kinderen foto's. Deze werden dan tegen de ruit van de zaak gehangen alwaar ze konden worden opgehaald. Met Kerstmis gingen de kinderen kerstliedjes zingen langs de deuren totdat ze genoeg geld hadden om een worstenbroodje bij Ouwerling op het Planciusplein te kopen en als ze niet genoeg geld hadden kochten ze snoepjes bij de Katjang het eerste snoepwinkeltje in het Heuvelkwartier aan het Dr. Struyckenplein. Zo kwam ook geregeld de voddenman Franske door de straat en schreeuwde oud ijzer, bullen en oud papier. Van de andere voddenmannen kregen de kinderen met Pasen altijd een levend zelf gekleurd kuikentje cadeau.

Toon Grootens

Toon is vanaf 1953 tot op heden lid van de toen destijds genoemde korfbalvereniging B.K.C. het huidige TERDA. Hij heeft er van alles gedaan van korfballen tot trainen en besturen. Toon heeft ook vanaf zijn jeugd tot nu toe gevist. Hij bezocht ook graag het stamcafé De Witte Brug en om dit goed te maken met zijn moeder plukte hij voor haar af en toe onderweg een bosje bloemen.

De korfbalclub

Toon Grootens Toon Grootens kleuterschool

Interview: Marian Simons en Ria Veltman