Straatnamen in de Heuvel

Hudsonstraat, Roggeveenstraat, Nansenweg, Amundsenweg, Le Mairestraat

Heuvel is rijk aan ontdekkingsreizigers. Tenminste als je de namen van de straten in ogenschouw neemt. Wie waren zij, wanneer leefden zij en wat ontdekten zij. Terzijde van de Bontekoestraat vinden we de bovenstaande straten.

Henry Hudson

Henry Hudson

Henry Hudson (1565-waarschijnlijk 1611), Engels ontdekkingsreiziger, ontdekte in dienst van de Nederlandse V.O.C. (Verenigde Oost-Indische Compagnie) in 1609 met zijn schip 'De Halve Maan' de naar hem genoemde Hudson rivier, wat het begin werd van de stichting van Nieuw Nederland in Amerika. Werd in 1611 door zijn eigen muitend volk in een scheepje over boord gezet, waarna niets meer van hem is vernomen.

Paaseiland

Jacob Roggeveen

Jacob Roggeveen (1659-1729) jurist, theoloog en ontdekkingsreiziger. Notaris in Middelburg maar werd in 1718 verbannen na publicatie van zijn geschrift "De val van 's werelds afgod". Vertrok in 1721 met drie schepen van de W.I.C. (West Indische Compagnie) voor exploratie van het 'Zuidland' naar de Grote Oceaan. Ontdekte toen het Paaseiland, enkele eilanden in de Paumotu-archipel en de Samoa-eilanden.Fridtjof Nansen Links staat Fridtjof Nansen (1861-1930), Noors noordpoolonderzoeker.


Rechts ziet u Roald Engebregt Graving Amundsen (1872-1928), Noors ontdekkings- en poolreiziger.
Roald Engebregt Graving Amundsen

Monopolie van de V.O.C.

Jacqques Le Maire (1585-1616), Nederlands ontdekkingsreiziger, werd in 1615 door zijn vader uitgezonden (met twee schepen "De Eendracht en De Hoorn") om het onbekende "Zuidland' en een nieuwe doorvaart om Zuid Amerika te zoeken Fridtjof Nansen ten einde het monopolie van de V.O.C. te breken. Zij vonden begin 1616 ten zuiden van Vuurland een voordien onbekende straat en een kaap, die zij Straat Le Maire en Kaap Hoorn noemden.
Voor Jakarta aangekomen liet J.P. Coen als president van de Raad van IndiŽ de Eendracht (De Hoorn was voor de kust van Patagonie verbrand) en de lading aangehouden wegens schending van het octrooi. De verklaring van Le Maire hield Coen voor bedrog. Deze werd met zijn opvarenden met een retourvloot naar Nederland gestuurd, maar Le Maire overleed tijdens de overtocht. Zijn vader won voor de Hoge Raad het proces dat hij de V.O.C. aandeed maar gebruik van de nieuwe zeeroute bleef verboden.

Bij dit artikel is gebruik gemaakt van "De Straten van Breda, door G. Otten"