Mijn schooltijd

Door: Jan Schouten

Burgerhof

Op 18 juni 1949 ben ik in het Ginneken geboren en in 1953 naar het Burgerhof nummer 8 verhuisd.Tot aan mijn huwelijk in 1975 heb ik hier gewoond en heb ik er mijn jeugd doorgebracht. Ik heb een geweldige mooie tijd gehad. En hoe ouder je wordt, hoe meer ik aan die ongecompliceerde tijd terugdenk.Volop speelruimte, de natuur binnen loopafstand, weinig verkeer, weinig agressie en bijna geen criminaliteit.

Gloednieuwe St. Clemensschool

In 1955 mocht ik naar de toen gloednieuwe (en inmiddels weer gesloopte) St. Clemensschool. Zo maar een paar onderwijzers uit die tijd, waarvan ik les heb gekregen: Jan Vergouwen die op dramatische wijze in de Amer te Drimmelen is verdronken, Kees Verdiessen, Frans Roelands (kon aardig voetballen bij Baronie), Nico Jongenelen (ook een voetballer van Baronie, annex Prins Carnaval), broeder Ewald, de heer Van Steen die prachtig kon voorlezen. Als hij met een glas naar de kraan liep en zijn pijp aanstak, dan wisten we dat hij ging voorlezen uit het boek van de Bokkenrijders. Iedereen hing aan zijn lippen en je kon een speld horen vallen.

Vijfde klas

Op de foto staat de 5de klas van onderwijzer Cees van Steen. Mateloos populair vanwege zijn voorleeskwaliteiten. De foto is van het schooljaar 1960-1961 en is tot stand gekomen op initiatief van de Nederlandse Stichting v/h Gebrekkige Kind.
De foto kostte toen f 1,20 en de opbrengst kwam ten baten van de bouw van gezinspaviljoens bij mytylscholen met als doel om poliopatiënten en door andere oorzaken gebrekkige kinderen een volwaardige opleiding en ontwikkeling te bezorgen.

Van Steen las vaak voor uit het in die tijd zeer spannende boek "De Bokkenrijders".
Volgens de overlevering waren de Bokkenrijders een bende rovers die in de 18de eeuw het Limburgse land onveilig maakten. Of de roversbende ook daadwerkelijk bestaan heeft, is niet geheel duidelijk. Over de bende bestaan er evenveel verhalen als vertellers en die verhalen staan soms haaks op elkaar. Hoe dit ook zei; Van Steen wist met zijn bijzondere manier van vertellen een ieder van ons telkens weer muisstil te krijgen.

Zoals dat meestal gaat, ben ik 99% van de namen van mijn klasgenoten vergeten.
Een paar kan ik me nog herinneren zoals Appie van Nijnatten (7de van links op de 2de rij van boven), Nol Schouten (3de van links op de 2de rij van boven), Nico(?) Sebregts ( uiterst links op de 1ste rij van onder). Ikzelf sta uiterst rechts op de 2de rij van boven.
De jongen die 5de van links op de bovenste rij staat noemden wij "de reus". Als je zijn formaat ziet is dat niet zo verwonderlijk dat hij deze koosnaam kreeg. Hij was er wel trots op.

Broeder Ewald

Hierboven mijn klassenfoto van de 6de klas in 1962 met broeder Ewald.
Als het had gesneeuwd, ontstonden er zeer grote glijbanen op de speelplaats. De onderwijzers deden vaak vrolijk mee.
Ieder jaar verscheen het prachtige tijdschrift Jeugdjuweel, een uitgave van de missionarissen van het Heilig Hart. Betaal je nu grof geld voor. Met grote regelmaat werd de schooljeugd massaal ingeënt. Bij het binnenkomen rook je de angstaanjagende onmiskenbare ethergeur. Dan wist ik hoe laat het was.
De TV deed rond 1956 zijn intrede. Iedere woensdagmiddag mocht ik bij mijn tante Sjaan Vandijck in de Willem Barendsznstraat TV kijken naar de series van The Texas Rangers, Rin Tin Tin en Lassie.

Dagreisjes

In de Heuvel werden dagreisjes voor de jeugd georganiseerd onder de naam "vakantiekinderwerk". Ik ben een paar keer mee geweest. Honderden kinderen met de bus vanaf het Nolensplein naar de Seterse Bossen. Het leek de andere kant van de wereld, zo ver leek het. We kregen een tas met een fles gele gazeuse van Exota mee en een pakje boterhammen en wat snoep.
Een paar jaar ben ik lid geweest van onze drumband Heuvelkwartier. In een garage in de Oranjeboomstraat kregen we les op houten plankjes met een lapje binnenband erop.
"Links-fladda-do-links-rechts", riep onze instructeur Verstrepen. Zie onderstaande foto.

Later kwamen de echte trommels en kregen we repetitie in een houten keet in de Talmastraat en weer later in de busgarage van de Westbrabant Express in de Dreef. De laatste twee jaar van mijn lidmaatschap ben ik nog tamboer-maître geweest. We zijn een keer met de band naar St.Omer geweest. Bij ieder café werd een serenade gegeven. Op het eind van de dag was het hele bestuur flink aangeschoten.
We gingen ook een keer naar Valkenburg. Op de terugweg wist onze buschauffeur een 'korte' route. Op een smal landweggetje zakte de BBA-bus in een greppel. Flink beschadigd en enkele ramen stuk. Er moest een zware takelwagen komen. De drumband kwam in de vroege uurtjes op het Nolensplein aan, waar een grote groep verontruste ouders stond te wachten.
De jaren 1962 tot en met 1968 waren voor mij één grote ontdekkingsreis. Elvis, Stones, Beatles, Swinging Blue Jeans, Chris Montez, Roy Orbison, Dave Clark Five, Fats Domino en vele vele anderen. Bromfiets, meisjes, eerste biertje en frietje bij Cees van Gils, Havermarkt en kermis in Princenhage waar alleen de gebroeders Leander van de zweefschommel de juiste plaatjes draaiden. In de rups werden de eerste schuchtere zoenen gegeven.
Met weemoed denk ik soms terug aan die tijd. Hierbij dwalen mijn gedachten onmiddellijk af naar Sjef Hoppenbrouwers, Peter Snelders en Jan Volders. Met deze gasten heb ik vele leuke, maar ook hachelijke momenten meegemaakt. Mede dankzij deze kerels heb ik een onvergetelijke jeugd in de Heuvel gehad.

Jan Schouten 18 maart 2008