Jeanne Bloedjes

Je kijkt je ogen uit.

Bij mevrouw Bloedjes kijk je werkelijk je ogen uit. Bijna alle dieren, die je maar kan bedenken zijn bij haar te zien. Sommige lijken zo echt, dat je niet kunt geloven dat ze van klei zijn gemaakt. Toen zij vijf of zes jaar oud was kon zij al goed tekenen. Op de bewaarschool vielen haar tekeningen altijd erg op, vergeleken met de tekeningen van de andere leerlingen. Thuis moesten ze vaak dingen natekenen van haar vader en toen bleek ook al dat zij dat goed kon. Mevrouw bloedjes is in 1920 geboren en heeft haar talenten dus niet van een vreemde. Zowel haar grootvader als haar vader waren meubelmaker en beeldhouwer. Helaas is haar vader op jonge leeftijd overleden. Daarna heeft mevrouw Bloedjes niet zo veel met haar talenten gedaan. Ze maakte echter wel heel mooie surprises.

Cursus boetseren.

In 1969 is zij begonnen met een cursus boetseren bij de Beeldenaar in Breda. Vooral het boetseren van dieren sprak haar erg aan. Ze maakt de beelden soms na van andere beelden maar meestal van foto's. Zij liet een aantal foto's zien en het is ongelooflijk knap dat daar zo'n mooi beeld van gemaakt kan worden.

Je raakt er aan gehecht.

Mevrouw Bloedjes boetseert over het algemeen enkel voor haarzelf en raakt ook gehecht aan zo'n zelfgemaakt dier. Zij maakt ook wel beelden voor cadeaus maar dan gaat zij echt aan dat beeld werken met het idee in haar hoofd om het weg te geven. Ze denkt er niet aan om haar beelden te verkopen hoewel er al wat aanbiedingen zijn geweest. Tevens neemt zij geen opdrachten aan en wil vrij aan een beeld kunnen werken. De tijdsduur per beeld is erg wisselend. Deze kan namelijk variŽren van een avond tot enkele weken. Op dit moment werkt mevrouw Bloedjes weinig thuis. Ze boetseert wel iedere week bij de Beeldenaar. Het was erg leuk om bij haar aan te gaan en al die mooie dingen hebben veel indruk achter gelaten.

Jeanne Bloedjes aan het werk Jeanne Bloedjes in gesprek met burgemeester Rutten op een tentoonstelling in de Vlieren
Enkele beelden