De Mañanagirls, een Twirl- en Showteam

Onze majorettevereniging

Onze majorettevereniging is in maart 1979 opgericht door mevrouw M. Schmeits uit Heuvel. De meisjes en dames komen inmiddels uit heel Breda en twee zelfs nog daarbuiten. Wij voelen ons prima thuis in de Heuvel. Ook het Gemeenschapshuis De Vlieren biedt een fantastische ruimte voor onze trainingen. Maar voor we verder gaan: "Weet u wat twirlen is?" Twirlen betekent ronddraaien. Dit rondraaien verwijst naar een oude vechtsport met lange houten stokken. Deze sport eiste veel concentratie en lichaamsbeheersing van de spelers. De eigen stok rond draaien én tegelijkertijd de stok van de tegenstander opvangen of ontwijken. De lange, zware houten stokken zijn vervangen door sierlijke, zilverkleurige stokjes met rubber uiteinden: de batons. De eisen aan de concentratie en een perfecte lichaamsbeheersing zijn gebleven. De batons moeten in allerlei (voorgeschreven) patronen rondgedraaid, opgegooid en weer gevangen worden. Gaat dit in teamverband, dan moeten bovendien de bewegingen door iedereen volmaakt gelijk worden uitgevoerd. Stel je eens voor hoe moeilijk dat is: én letten op je eigen houding én op het gooien en vangen van je eigen baton én dan ook nog op het bewegen van je teamleden. Dit alles bovendien precies op de maat van de muziek. Het ontwikkelen van gevoel voor ritme is dus heel belangrijk! Samenvattend: twirlen is een ritmische sport, te vergelijken met ritmische gymnastiek en turnen. Deze sport is in de Verenigde Staten groot geworden en eind jaren 70 overgewaaid naar Europa. Nu weer terug naar onze vereniging "De Mañanagirls".

Wij hebben op dit moment ruim dertig leden variërend in leeftijd van 4 tot 20 jaar. Zij trainen onder deskundige leiding. Deze ritmische sport verbetert hun houding en lichaamsbeheersing. Het concentratievermogen en het gevoel voor ritme wordt sterker. En ook het samenwerken in een team wordt ontwikkeld. Tegelijkertijd hebben ze er allemaal enorm veel plezier in. Ondanks of misschien wel dankzij de hoge technische eisen. Ieder vindt het een uitdaging en leuk om de show technisch precies uit te voeren. Vooral de meisjes stralen dit
plezier uit:

"WIJ zijn hier , kijk ons eens!"


Dit plezier van onze kinderen is de basis voor onze trainsters, kleedsters, ouders, commissieleden en bestuur om door te zetten en vol te houden. Van hen allen wordt ontzettend veel tijd gevraagd.

Ga maar na: twee avonden in de week trainen en per jaar zo'n 20 tot 25 maal optreden. In Breda zelf geven we meer fleur aan de intochten van de Sint, aan optochten, openingen en bijzondere gebeurtenissen. We nemen deel aan festivals (extra oefening) en aan concoursen. Op een concours kun je plaatsingspunten halen voor de Brabantse Kampioenschappen. Van hieruit kunnen we ons plaatsen voor de Nederlandse en van daaruit voor de Europese Kampioenschappen. Deze topniveaus hebben de Mañanagirls al meerdere keren gehaald. Als we verder weg moeten, gaan we praktisch altijd met eigen auto's. Dit om de kosten te drukken. Over kosten gesproken: voor elke nieuwe show met een ander onderwerp of thema ontwerpen we nieuwe kostuums. Uiteraard worden deze met de hand gemaakt. U begrijpt dat dit fors op ons budget drukt. Maar we doen het graag.

De Taptoe is op zaterdag 23 juni; de grote jaarmarkt is op zondag 24 juni 2007.
Schrijf deze dagen vast op.
Ook de kleding van 'onze meiden' moet perfect zijn, voor de uitstraling én voor de punten! Onze activiteiten zijn hiermee nog niet afgerond. Voor de broodnodige extra inkomsten, hebben we bijna elke maand een bingoavond in De Vlieren. Ieder jaar organiseren we de grote jaarmarkt met bijna 250 kramen. Hier komen zo'n 10.000 bezoekers op af. Belangrijk voor onze vereniging, maar ook een prima presentatie van onze wijk de Heuvel.
Als vereniging(-sbestuur) zijn we er voor onze eigen leden. Maar tevens dragen we bij aan de sociale contacten binnen de wijk en naar buiten aan de uitstraling en het imago van de Heuvel. Volgend jaar organiseren we voor de eerste keer een grote Taptoe met veel majorette- en muziekkorpsen. Uiteraard doen we zelf ook mee.

Het wordt een feest!

Is twirlen misschien iets voor uw kind? Kom eens langs in De Vlieren. Op vrijdagavond vanaf 18.30 uur is de training voor meisjes van 4 tot 12 jaar. Ben je 12 jaar of ouder kom dan op woensdagavond vanaf 19.00 uur. Vrijwilligers zijn altijd welkom in onze actieve vereniging!!

Interview: Karel Wijnen d.d. 30 oktober 2006