De "Molenaar" van de Oosterstraat

Dhr. van Welt.

Dhr. van Welt, voor bekenden Toon (geboren in 1942) is oud timmerman.
In zijn prachtige voortuin pronkt al jaren een molen.

In 1984 is Toon van Welt met zijn vrouw in de Oosterstraat 82 neergestreken. Toen is Toon begonnen met het op schaalmodel bouwen van molens als hobby.
Hij was werkzaam als timmerman en in zijn vrije tijd wilde hij een molen bouwen. Op zolder begon hij ermee na het bestellen van een bladtekening. Eerst kreeg hij een tekening van een wipmolen toegestuurd maar dat vond hij niets. Toen kwam er per post een tekening binnen van de poldermolen en de liefde was geboren. Alle stukjes van de molen worden afzonderlijk gemaakt uit triplex nagetrokken van de mallen, die hij heeft gemaakt. Het zagen, schuren en lijmen met constructielijm doet Toon allemaal zelf. Het hout gaat in een bad van zinknaftnaat om de schimmel en het rottingsproces tegen te gaan.

De molens staan immers buiten in de tuin op de camping of waar dan ook. Maar door het ambachtelijke proces, het schilderen doet Toon zelf ook al hielp Ome Toon in het verleden ene handje mee, gaan de molens uitzonderlijk lang mee. Voor de productie van één molen gaat 6 à 7 maanden zitten aldus de enthousiast verhalende Van Welt.
De raampjes in de molen zijn gemaakt van plastic maar ogen echt. Het draaiwerk van de molen, de wieken draaien op lagertjes evenals de kop van de molen. Wilt u het handwerk van Toon met eigen ogen zienů kom dan naar de Oosterstraat 82 en zult u uw ogen niet geloven.

Interview en fotografie: Peter Dijs d.d. September 2003
Bewerking: Ria Veltman d.d. 1 februari 2004