Boerderijen bij het begin van de bouw van Heuvel

Nelly Fickinger-Moerings vertelt (2)

Toon Foes

Nelly vertelt over Toon Foes, die woonde op een boerderij op de plaats waar nu A.H. gevestigd is. Het gezin zou naar Australië gaan emigreren maar de vrouw kreeg het aan haar nieren en is korte tijd daarna overleden. Toon Foes bleef alleen achter met al zijn kinderen. Van een slaapkamer heeft hij toen een winkeltje gemaakt en ging er de groenten verkopen, die hij zelf kweekte. Daarna heeft Joske Poppelaars het pand gekocht. Poppelaars verkocht de groenten met een transportfiets (een fiets waar een grote mand op kon). Joske had twee zoons de ene werd timmerman de andere zoon Hennie heeft de zaak van zijn vader overgenomen. Daarna kwam er Super de Boer, de Primarkt en nu is A.H er gevestigd.

Sjaak Janssen

Sjaak Janssen woonde een eindje verderop. Er waren 4 huizen van Kees Goos, die had een boerderij op het uiterste puntje van de Heuvelstraat. Aan de overkant stond een vogeltjeswinkel waar een voetbalveld achter lag. (Het veld van het huidige Groen Wit). Er woonde ook een bakker. De plek heette toen "De Koolpad". Op de grond van Sjaak Janssen is Maria Mediatrix gebouwd voorheen stonden er een paar kleine huisjes met een mesthoop erbij. Sjaak heeft nu nog grond tot aan de Van de Spiegelstraat.

Oranjeboomstraat

De Oranjeboomstraat (Vroeger de Oude Baan geheten) liep slingerend er stonden alleen een paar huisjes, die van boerin Jaaneke Nuiten waren. Tot aan Kees Goos waren er alleen maar weilanden. Aan de Havermanstraat was de school. Bij de Vestingstraat was de pettenfabriek van Housen en ertegenover stond de boerderij van Klemans. Nelly woonde ook in de Oranjeboomstraat in een van de vier huisjes. De huisjes stonden tegenover het huidige ziekenhuis aan de Langedijk. Achter het huis lag het veld van boer van Dun waar de Aa of Weerijs achter liep. Het water was zo helder dat je de rotsblokjes en het grint op de bodem kon zien alsof ze niet in het water lagen. En op de plaats waar het ziekenhuis nu staat was een vuilnisbelt.

Wittebrug

Bij de Wittebrug liep en loopt een pad naar het ziekenhuis met aan weerszijden de bomen van toen, ze staan er nog steeds! De weg bij de Witte Brug bestond eerst uit een zandpad en later uit een pad met kinderkopjes en is nu een asfaltweg. De Witte Brug was een houten brugje. Op de grond eromheen stond de boerderij van Toon Verschuren. Hij had een ton hangen waaraan een bel hing zo belde hij zijn knechten als hij ze nodig had. De bel heeft hij meegenomen naar de Heuvelstraat toen hij er weg moest omdat er de rondweg aangelegd werd. Verderop in de Oranjeboomstraat woonde boer Nachtzaam uit Ulvenhout. Zij hebben de boerderij verkocht aan Cor de Vet, die er lang heeft gewoond en verkocht heeft aan Kiske Nuiten uit Prinsenbeek. Kiske maakte er een speeltuin ter hoogte van het latere café "De Witte Brug".

Talmastraat

In de Talmastraat (vroeger Postlaan geheten) woonde Van Oers, dit is op de plek waar de huidige Boksring is gevestigd. Op de hoek woonde Bartje Jansen Wethouder in Princenhage. Aan de overkant was grond van de familie Van Gils. Deze boerderij staat nu nog op de hoek Heuvelbrink/Talmastraat. Zij hadden ook twee huisjes op hun grond staat, die verkocht zijn. Aan de overkant was een groot stuk grond dat de Vliert werd genoemd waar nu staat de Esso staat. Je kon er ook schaatsen. Er stond ook een serre bij de Witte Brug, die van Harry Goos was. De Graaf Engelbertlaan liep tot aan de Tonnekesbuurt waar boer Jansen op de hoek woonde en nog woont. In het kleine huisje woont Jaaneke van Opstal ook nog steeds. Boer Kilsdonk was melkveehouder voor melkfabriek Balemans deze fabriek stond op het Heuvelplein op de plaats waar nu de grote kapper is gevestigd. De boerderij van Heintje Oomen stond op de hoek bij de Roskam waar de tramrails lag. Ook het café van Mienke Dekkers was daar en indertijd moesten de reizigers, die met de tram uit Wernhout kwamen bij Mienke Tol betalen.

Kleiberg - Verbetenstraat

De grond aan de Kleiberg / Verbetenstraat was van boer Boon. De grond waar nu het Struyckenplein is tot aan de Haagweg en de Heuvelstraat was van boer Sprenkels en boer Rien de Lang. Aan de Oosterstraat stonden huizen van de Etna. In de Oosterstraat woonde boer Van Boxel met veel grond en Resing de bloemist had er veel serres. Vooraan bij de Saval woonde Boer Boom zijn grond liep tot het Don Boscoplein.

Versnipperde grond

De grond aan de Talmastraat was nogal versnipperd. Boer van Oers en Willem van Gils hadden er veel grond. Toon van Gurp woonde ook in de Talmastraat. Daarnaast woonde Jan Thijs een boer met melkvee. Voor zijn zoon Jan bouwde hij er een huis achter. Eerst woonde van Gurp ernaast en dat huis is door een autohandelaar gekocht, die er nog steeds woont. Daarnaast woonde de familie Sprenkels, dan kreeg je Michielse, die schapen hield, dan kwam Bastiaansen, die kamers verhuurde waar Nel de Kiviet nog op kamers heeft gewoond. Daarnaast was een stukje grond dat van Bastiaansen was en aan de overkant woonde mevrouw Van Hooidonk, die een stuk grond had waar nu de grote nieuwe woningen staan. De grond loopt tot aan de Bieloop. Op het eind van de Talmastraat is nog een stukje bos van Oomen waar kippen lopen. Tegen de Bieloop woonde boer Tielen met melkkoeien.

Veel boeren

Veel boeren hebben moet wijken toen de firma Segeren is in 1945 ging bouwen aan de Oranjeboomstraat. Daarna zijn de Houtmanstraat, Willem Barendzstraat, Talmastraat enz. gebouwd, dit waren de allereerste straten, die in het Heuvelkwartier gebouwd zijn. Nelly kon er zo opkijken vanuit de Oranjeboomstraat. Daarna is de Savornin Lohmanstraat gebouwd waarna ze in de Talmastraat zijn begonnen. Nelly moest met de school in de Doelen in Princenhage naar de gym en er lagen geen straten het waren gewoon modderpaden Het heeft zo jaren geduurd. Uiteindelijk heeft Wethouder Van Gooten er voor gezorgd dat de modderpaden bestraat werden.

Interview: Ria Veltman