Interview met Peter, Connie en Wim Luijks.

Peter vertelt

Wij zijn begonnen in de Van de Spiegelstraat 12 in 1979. We trokken in bij mijn schoonouders. Dat heeft drie weken geduurd. Daarna kregen we een flat dankzij het ingrijpen van Pastoor van Beek en Pastoor van Hooijdonk, aan de Talmastraat 76a.

Connie vertelt

In de Spiegelstraat werden toen Koninginnedagfeesten gehouden en op de Heuvelbrink geraniummarkten. Peter komt zelf uit het Westeinde en moest erg wennen. Daarna zijn we verhuisd naar de flatjes tegenover De Vlieren van de Van Hogendorpstraat 8a, waar we woonden met mevrouw van Beers, de Kavelaars en mevrouw van Santen, op de eerste etage tussen de bejaarde mensen. Als ik ziek was, hielpen mevrouw Kavelaars of mevrouw Santen ons door soep te geven of ander voedsel. Ook lag er met de Kerst en Nieuwjaar altijd een klein presentje van de buren. Ondanks haar hoge leeftijd sjoefelde mevrouw Kavelaars altijd de trap op en af. Later zijn ze naar het Elisabeth verhuisd, waar we nog jaren contact met ze hadden.
Ik ben geboren in het Heuvelkwartier, waar we dan ook bleven wonen. In de Meester Stormstraat 34, waar we achttien en een half jaar met tevredenheid leefden. Daar is ook onze zoon Wim zijn geboorte-adres, die inmiddels zestien jaar is.

Peter vertelt

Connie liep, als ze boodschappen ging doen, altijd met 'Ducky' de eend, die los meeging, naar Super Poppelaars in de Flierstraat. Dan kreeg Ducky de eend altijd wel een schijfje worst bij de slagerij. Wij hadden een grote werf, waar we konijnen en cavia's, een kip en duiven hielden.
Connie is bij buurvrouw Cor le Granse achttien jaar elke dag op de koffie geweest, waar ze nu nog komt vanuit ons nieuwe adres. Ik maakte altijd een praatje met Sjaak de buurman over de heg. We hadden veel groen en bomen in onze tuin, waar veel mussen en duiven kwamen.
In de tussentijd heb ik nog enkele jaren boksles gegeven op de Bredase Ring, waar mijn zoon Wim ook heeft gebokst als aspirant.
Overal in de Heuvel hebben we goede buren gehad de afgelopen achtentwintig jaar, tot heden in de Savornin Lohmanstraat, waar wij vanaf de oplevering van vorig jaar wonen. Bijna alle mensen in de straat kennen we al van gezicht en naam omdat we makkelijk een praatje maken. Onze zoon Wim heeft hier zijn vrienden. Ook nu nog hebben we contact met de familie van Iersel uit de Meester Stormstraat. Jan van Iersel is achtentachtig jaar en hij woont er nu al tweeŽnvijftig jaar met zijn dochter Ingrid.

Connie vertelt

Vroeger sliep ik vaak bij de familie Schouten in de Houtmanstraat 60. Toen bestond het gezin uit zeventien leden, pa en ma en vijftien kinderen. Al was het een drukte van belang, toch zaten er altijd nog vrienden binnen. Ik ben een nicht van hen.

Peter vertelt

In de Van Hogendorpstraat hadden we Willy de kip. Hij zat overdag in het tuintje maar 's nachts zat hij in het donker. Toen heb ik daar een klein raampje in de schuurdeur gemaakt zodat hij ook 's morgens vroeg van het daglicht kon genieten. De kip is meeverhuisd vorig jaar. We hadden ook in de Van Hogendorpstraat een wit tortelduifje dat kwam aanvliegen. Later zijn het er zesentwintig geworden. Die kwamen spontaan wildvreemd bij Connie op haar hand zitten.
Aan de buren Roos en Hans Pistorius hadden we, net als aan Cor en Sjaak, goede buren.

Connie vertelt

Ik heb ook op de drumband de Heuvel gezeten. Toen liepen we nog geregeld door de straten. Dat zie je ook niet meer. Ik heb ook op de Agnesschool gezeten en op de vroegere kleuterschool in de Talmastraat.

Wim tot besluit

Ik vind het jammer, ook al ben ik zestien jaar, dat er te weinig voor de jeugd wordt gedaan. Bijvoorbeeld de projecten die door Vertizontaal werden gehouden, waar je je in kon schrijven voor rappen en breakdance, zijn leuk. Ik had in de Van Hogendorpstraat een tuinhuisje dat ome Anton en mijn vader in elkaar hadden gezet. Daar heb ik zelf leren rappen.

Groeten vanuit de Heuvel waar het goed vertoeven is
Peter-Connie-Wim Luijkx.

Interview door Janet van Heerden
D.d. 16-10-2007