De familie Maas

Vader en moeder Maas woonde in de Houtmanstraat en hadden 11 kinderen, 10 jongens en 1 meisje. Bernard, Wim, Jan, Piet, Mien, Toon, Frank, Ad, Kees, Marco en Pedero. Het gezin Maas is van de Beijerd naar de Gielis Beijsstraat verhuist en toen naar de Houmanstraatt met 9 kinderen. vader was marktkoopman in de bloemen.

Piet Maas verteld: "Ik was 15 jaar toen er nog 2 kinderen bijkwamen. Dit huis werd dus ook weer te klein. Mijn broer Jan kon in Prinsenbeek een groot huis huren met een garage maar de huur was te hoog. Toen heeft mijn vader het op zich genomen en is ons hele gezin naar Prinsenbeek verhuist. Het huis was lekker groot en ruim voor een groot gezin. Wij zijn nog steeds heel erg hecht met elkaar. Als 15 jarige jongen ging ik in de weekenden werken bij Kees van Gils met De Gulp en Jeanne Grondelle. In 1969 ben ik getrouwd met Annie den Ronden, wij zijn toen op de Houtmarkt boven de kapper gaan wonen en ben ik in de Torenstraat in de automatiek gaan werken.

Piet Maas

Het Heuvelkwartier

In 1977 ben ik terug gegaan naar het Heuvelkwartier en ben in de friettent gaan werken van, Van Gils, die hadden toen de friettent ('t Heuveltje) met een café ernaast (de Heuvelbar). Annie kwam iedere dag met de kinderen van de Houtmarkt naar het Heuvelkwartier. Dochter Karen 6 jaar en zoon Patrick (nog een baby), want Karen zat al op school in het Heuvelkwartier. Ze ging iedere morgen met papa naar school en papa ging dan werken in het cafetaria om de boel te snijden en voor te bakken, zodat het cafetaria om twaalf uur open kon.

Annie kwam dan rond de middag met baby Patrick, hij werd dan in de box gezet en Annie kon mij dan helpen. Iedereen die het cafetaria in kwam, liep dan automatisch naar de box om even met Patrick te spelen het was (en is nu nog) een vriendelijk vent(je), kort daarna konden wij boven het cafetaria gaan wonen. In die tijd was het een goed lopende zaak. In het café naast ons waren inmiddels Jan en Truus Moelands gekomen, daarna kwam Jan de kapper en toen Thomas en Mien van Gastel.

Wielrennen

Er waren toen nog heel veel evenementen in het Heuvelkwartier zoals wielerrondes, straatvoetbal, koninginnedag en met Pasen werden er altijd voor de kinderen eieren verstopt. De wielerrondes zijn er al jaren niet meer door al die drempels. Straatvoetbal was altijd op het grasveld van de Heuvelbrink en alle straten van het Heuvelkwartier kwamen dan tegen elkaar uit. Meestal bleven er dezelfde straten over, dat waren de Houtmanstraat en de Heuvelbrink. De mannen van Holleman, Gerrie Dijkers, Nico Rijnders de gebroeders de Veth, Schouten en Kees Volders en natuurlijk nog veel meer.

Peter van de Merwe en Ad Grauwmans van NAC kwamen kijken of er eventueel nog talent rond liep in het Heuvelkwartier. Ook dat is weg er zijn trouwens heel veel vertrouwde dingen weg. Veel winkels bijvoorbeeld de VEGÉ alleen de groenteboer (Oomen) schoenwinkel (de Roos) en de chinees (Nam Ho) zijn er nog. De wielerrondes waren altijd wel heel gezellig het was altijd met Pinksteren dan had je meestal goed weer en zat iedereen buiten met een pilsje in de hand en na afloop was het dan op het Mgr. Nolensplein in het café en het cafetaria heel gezellig en druk.

Het cafetaria

Mijn kameraad Henny Simons kwam dan altijd helpen met de aardappelen schrappen, snijden en voorbakken. Op Maandag was ik altijd dicht dat was dan ook echt mijn vrije dag (nou vrij) dan werd alles goed schoon gemaakt en dan naar de kroeg (café) de Witte brug, als we dan nog niet genoeg hadden, gingen we naar de Halstraat, naar Tinnie Moelands of naar het café van de Buurman en dan 's nachts naar huis met de taxi. De vrouwen waren natuurlijk boos want die hadden met het eten zitten wachten, maar dat was nooit voor lang, want de week daarop was het toch weer hetzelfde.
Met de vakantie moest alles leeg en op, dus de kinderen in de buurt kwamen dan met de potten, pannen, glazen en/of vazen en mochten dan alles leeg maken bijvoorbeeld het ijs, slushpuppies en de snacks. Ik heb altijd met veel plezier gewerkt en gewoond in het Heuvelkwartier.

De meterstanden

In 1984 ben ik met mijn gezin naar de Hoge Vucht verhuist en ik werkte toen in de ondergrondse garage aan de gedempte haven, in die tijd ging ik voor Essent ook nog meterstanden opnemen en had natuurlijk de wijk het Heuvelkwartier, dat was wel een ervaring want ik moest van iedereen naar binnen komen om iets drinken en een praatje maken.

Het was wel eens zo dat ik dus met de taxi naar huis moest en dan werd mijn fiets wel bij iemand in de schuur gezet, want ik was niet meer bekwaam om te fietsen, waar normaal 1 week voor stond om de meterstanden op te nemen daar deed ik toen 2 ˝ week over. Het was wel heel leuk om de mensen allemaal weer eens terug te zien, maar niet echt goed voor mijn gezondheid. Dus het jaar erop heb ik aan Essent maar een andere wijk gevraagd. De ondergrondse garage werd gesloten dus weer ander werk en dat werd Road House op Hazeldonk daar ben ik nu bijna 16 jaar, door een fusie heet het nu Mc. Donald's".

Interview: Marian Simons
Bewerking: Ria Veltman