Riet en Kees Goorden

"De kinderen van "Nasze Serce"

Nasze Serce betekent: "Ons hart" in het pools.

Riet Geboren in 1930 en Kees geboren in 1927 staan niet graag in de belangstelling, zij houden alles graag eenvoudig. Zij hebben veel voor de gemeenschap gedaan en geholpen waar zij konden daardoor zijn zij alom bekend in het Heuvelkwartier. Riet en Kees hebben elkaar op de kermis in Princenhage leren kennen. Kees woonde toen in Etten en Riet in Princenhage waar zij geboren en getogen zijn. Op 3 december 1953 zijn zij na de huwelijksvoltrekking in Princenhage gaan wonen.

Toen de huizen daar werden afgebroken zijn zij naar het Dr. AriŽnsplein verhuisd, waar zij 10 jaar hebben gewoond. Riet kreeg ernstige astma en kon geen trappen meer lopen Noodzakelijkerwijs verhuisden zij naar het Thorbeckeplein tegenover de Apotheek maar deze flat was zeer klein en zij keken uit naar een ruimere woning. Na 10 jaar kwam er een woning aan de Dr. Struyckenstraat beschikbaar waar zij ook 10 jaar hebben gewoond. Daarna zijn zij in "De Brink" neergestreken.

Riet bij de bouw van het ziekenhuis.


Kees werkte op een kraan bij Stoof en reed door heel Nederland en BelgiŽ. 's Nachts lag Kees in de vrachtwagen te slapen en als de chauffeur bij een moeilijke bocht kwam dan werd Kees wakker gemaakt en moest hij de vrachtwagen met de kraan door de bocht loodsen. Het was soms wel vermoeiend omdat Kees overdag gewoon met de kraan moest werken. Dit heeft Kees 18 jaar gedaan tot hij in 1980 op een dag met het afbreken van de kraan uit de kraan viel. Hij had ernstig rugletsel opgelopen en kon niet meer werken. Ondanks zijn handicap stak en steekt Kees nog steeds de helpende hand toe. In de Vlieren hielp hij de clubs met het schenken van koffie, controleerde 's avonds of er geen lantaarns kapot waren en zette zich in voor de parochie. Zo kon Kees de tijd toch wat slijten. Riet is 5 keer in Zwitserland geweest voor een kuur tegen astma en zij knapt daar altijd goed van op.

Riet met arts Michal Woitalik bij een patiŽntje.

Riet Goorden is in 1987 via een Stichting begonnen met het inzamelen van kleding voor Polen. In 1997 is de Stichting opgeheven. Riet is toen niet stil gaan zitten. Een arts in Polen ging een eigen cardiologisch ziekenhuis oprichten voor kinderen. Riet begon met het inzameleen van geld door de verkoop van zelf met de hand gemaakte prachtige driedimensionale wenskaarten en houdt rommelmarkten waar Kees haar ook bij helpt zover hij het kan. Al het geld dat de kaarten en de rommelmarkten opbrengen gaat naar het ziekenhuis voor apparatuur, bouw en aanbouw etc. Zo is er in 2001 van het geld een Intensive Care uitrusting, Echoscopie, Kato-drager (verdovingsapparatuur) en deels een nieuw paviljoen gebouwd voor de zieke kinderen in Polen.

Samen het geld tellen voor het ziekenhuis.

In 2005 gaat Riet voor de laatste maal symbolisch het geld brengen, omdat de reis te vermoeiend is. 's Middags stapt Riet dan om 15.00 uur in de bus en zij komt dan 's morgens rond 7.30 uur in Polen aan zonder een overnachting. Bovendien betaalt zij zelf de kosten voor de reis, het hotel, het eten en drinken. Ook het materiaal voor de kaarten koopt Riet het hele jaar door met beetjes van haar eigen geld. Kees en Riet zijn pas 2 keer achter elkaar verhuisd. Ook in "De Brink" zijn zij verhuisd, het is dus best wat moeilijk in deze dure tijd wat geld voor materiaal, voor de kaarten opzij te leggen. U begrijpt wel dat donaties altijd welkom zijn zowel voor materiaal als voor het kindercardiologisch ziekenhuis zelf. Al verkoopt Riet maar 1 kaart dan denkt zij: " Er wordt toch weer een kinderleven gered!" en hier werkt Riet ieder uur en iedere dag van het jaar voor! Riet heeft zich de laatste tijd ook ingezet voor de realisatie van een markt op het Mgr. Nolensplein. Op 3 december 2003 is de markt in gebruik genomen en op deze dag vierden Riet en Kees hun 50-jarig huwelijk. Kees en Riet zijn een gouden bruidspaar, dat een gouden pluim verdient!

De namen van Riet met nog twee andere weldoensters zijn op een tegel in de gevel van het ziekenhuis geplaatst.

Interview: Ria Veltman