Showdownvereniging REFLEX Breda

Showdown een geblindeerd balspel

Showdown, een bijzondere sport, al jaren te gast in De Vlieren. Een heel verrassende balsport voor mensen die goed zien, voor mensen die slecht zien én voor blinden! Hoe kan dat nou? Het geheim is: Showdown speel je op het gehoor! In het hardplastic balletje zitten stalen kogeltjes, die rinkelen als het balletje rolt. Om het voor iedereen gelijk te maken, krijgen beide spelers een blinderingbril op. Je bent dan puur aangewezen op je gehoor. Dit stelt hoge eisen aan je concentratie en aan je oriëntatie- en reactievermogen. De spelers hebben een langwerpig batje van hout of kunststof. Er wordt gespeeld op een speciale tafel. Een grote bak van meter zestig bij één meter vierentwintig. De hoeken zijn afgerond. Om de hele tafel heen loopt een 14 centimeter hoge rand. In het midden is bovenop deze rand een dwarsplank geplaatst. Het balletje moet onder deze plank door worden geslagen. Slaat een speler het balletje over de rand heen, dan kost dat strafpunten. In het midden van beide korte zijden van de tafel zijn de goals. Bij iedere goal staat een speler.

Zoals je al raadt: de kunst is te scoren bij je tegenstander en je eigen doel schoon te houden. Dat klinkt gemakkelijk. De werkelijkheid is verbazingwekkend. De recreatieve spelers en speelsters doen het weliswaar rustig aan, maar bij competitiespelers gaat het spel flitsend op en neer. Snoeihard en toch beheerst. Als toeschouwer weet je de eerste keer niet wat je ziet en hoort. Hoe weten de spelers, letterlijk blindelings, de bal zo precies te vinden? Ze krijgen maar fracties van seconden om de bal op te vangen en terug te spelen. Je hoort series keiharde knallen als geoefende spelers elkaar bestoken. Soms is het even stil. Als er is gescoord. Als het balletje uit het speelveld is gevlogen. Of als het balletje midden op tafel blijft liggen. Het lijkt wel helemaal groggy geslagen. Na 5 seconden rolt de scheidsrechter het naar de speler, die aan het serveren was. En dan begint het weer. De spelers weten tussen al die geluiden, het geluid van het balletje te onderscheiden. In de landelijke competitie spelen goedziende, slechtziende en blinde deelnemers tegen elkaar.

Overigens, wist u dat Showdown REFLEX Breda ook de wereldkampioen Showdown in haar gelederen heeft? Maar zoals gezegd, de recreatie spelers en speelsters doen het heel wat rustiger aan. Maar ook hier het verrassende effect van het puur op gehoor spelen. Door de blinderingbril heeft iedereen bij het spel dezelfde beperking. Daarbuiten accepteren we elkaar zoals we zijn. De sfeer is ontspannen en gezellig. Nieuwe leden, die niet of minder goed kunnen zien, blijken al snel meer zelfstandig te gaan operen. Het actief sporten, de nieuwe contacten en de nieuwe omgeving werken stimulerend en bevrijdend. Is uw interesse gewekt? Kent u iemand in uw omgeving, waarvan u denkt dat zou wat voor haar of hem zijn? Kom eens kennismaken. Op woensdagavond vanaf 20.30 uur is iedereen welkom in De Vlieren. We praten wat, drinken een kopje koffie en als je wilt, mag je ook meteen een potje mee spelen. We willen graag een apart groepje voor de jeugd gaan vormen vanaf een jaar of tien. Zij zouden dan vanaf 19.00 tot 20.30 kunnen spelen. Jongens en meisjes vanaf tien jaar zijn dus extra welkom. Wellicht mogen zij op zo'n kennismakingsavond wat langer opblijven. We zijn ook nog op zoek naar scheidsrechters. Zij moeten wél goed kunnen zien. Kom eens kijken of dat misschien wat voor u is. Contactpersoon is de heer van Oosterhout, telefoon 076 5711174 of 06 40968467; e-mail: Dhr. J. van Oosterhout

Interview: Karel Wijnen d.d. 15 juli 2007
Bewerkt en ingezonden door: Ria Veltman d.d. 22-08-2007