Herinneringen aan het Heuvelkwartier van 1954 tot 1969

Door: Willy Lensen

De Jan Ligthartstraat

Wij kwamen rond 1954 van de Academiesingel 48a wonen in de Jan Ligthartstraat op nummer 4 samen met mijn zusjes Adrie en Ans. Mijn broer Arie zat toen al bij de Marine. Wij hebben daar een hele leuke tijd gehad. Het was toen een kinderrijke buurt dus we hadden volop vriendinnen.

Op het Dr. Struyckenplein links Diana Tieskens en rechts Willy LensenVoor het raam aan de Jan Ligthartstraat 4; links Willy Lensen, mijn vader Frits Lensen en mijn vriendin Diana Tieskens

De familie van de Berg woonde naast ons en de familie Puyman boven ons en daar weer boven de familie Ligthart, daarnaast de familie Jansen. In het andere portiek op nummer 6 de familie van Tongeren en helemaal boven Margreet, haar achternaam ben ik kwijt. In het portiek daarnaast bovenin de familie Tieskens, dat waren schatten van mensen en Diana was mijn grote vriendin. Met de hele buurt gingen we vaak zwemmen in het Ei en natuurlijk gescheiden van de jongens want dat was in die tijd veel te gevaarlijk.

De school

Wij zijn die jaren naar de Prinses Beatrixschool gegaan. Een leuke school maar wat mij altijd is bij gebleven is dat de heer Hoogerhuis vreselijk kon stompen en slaan, we waren er allemaal als de dood voor. Hij heeft mij nooit met een vinger aangeraakt want hij had het gemunt op de jongens. Als hij zat te lezen, zat hij altijd in zijn neus te peuteren en wat daar dan uit kwam, daar draaide hij balletjes van. Het kerstfeest op school was altijd heel gezellig en mooi. Ook hadden we af en toe filmmiddagen.

Mijn ouders in hun huiskamer aan de Jan Ligthartstraat 4 Frits en Jans Lensen

Onze huisarts was vlakbij onze school, dat was dokter Van de Boezem, die hebben wij jaren gehad als huisarts. Naast de woning van de dokter was heel lang een open veldje, als er gevochten moest worden dan deden we het daar, want dan zagen onze ouders het niet. O wee als ze aan mijn zus Adrie kwamen, dan kregen ze het met mij te doen en andersom ook hoor. Mijn oudste zus zat toen al op de huishoudschool in de Dr. Struykenstraat, want op de huishoudschool aan de Boeimeersingel daar had ze constant problemen ook met juffrouw Piekaar dat was een hele ouderwetse onderwijzeres en die gaf naailes en daar kon ze helemaal niet mee opschieten, vandaar dat ze toen van school veranderd is.

Hobby's

Achter bij onze flat was een voetbalterrein. Daar had ik 's avonds een gymclubje. We kropen dan door het gaas als er geen voetbal was, zodat wij daar heerlijk onze gang konden gaan. Ik had ongeveer 5 leerlingen en het was echt tof. Op de vijver voor ons huis schaatsten wij in de winter en achter in de tuin maakten wij in de zomer altijd tenten van dekens, wij mochten daar 's middags ons brood in eten, dat was heel wat.

dat ben ik Willy Lensen achter in de tuin van Jan Ligthartstraat 4Willy Lensen met haar latere echtgenoot Jaap van Eijck in 1965, wij hadden verkering vanaf september 1964.

De winkels aan de overkant waren: Zegeren een Kolenwinkel, Mia Fennings, Tip Top, Jamin, de Gruyter, een Kiosk, de zuivelzaak van de familie Voeten, een sigaren zaak, een bakker, een groentenboer en een slager. Van verschillende ben ik de naam kwijt. Mijn oudste zus Ans had op woensdagmiddag een knutselclubje bij ons thuis met wat meisjes en dat was ook altijd heel gezellig. Als ik dit zo zit te typen, zie ik het allemaal weer voor me ik moet zeggen, het was een gouden tijd! Wij wonen sinds 1969 in Gelderland heel mooi maar anders, de gezelligheid vindt men in Brabant en niet hier!

Bewerking: Ria Veltman 13 maart 2005